Tiket ETS KL Sentral ke Ipoh

Insya-Allah esok, aku akan bertolak ke IPOH untuk melangsungkan perkahwinan..hehehe..BERDEBAR x? Mestilah...

Ahad lepas telah aku membeli tiket di KL Sentral, tercari-cari juga mulanya kaunter ETS ni..rupanya di tingkat atas, kalau naik escalator dari bawah dia belah kiri depan kaunter Air Asia..


Ini pengalaman naik ETS kali ke-2, sebelum ni dah naik sekali tapi tiket SILVER sahaja, habis semua hentian dia singgah, tu yang lama..tapi kali ini, tiket aku ada tulis PLATINUM.. tengok ni..


untuk pengetahuan semua, ETS Platinum hanya melalui 3 stesen sahaja iaitu KL Sentral, Kuala Lumpur & Stesen Ipoh...dua yang lain macam GOLD & SILVER boleh refer peta di bawah ni...


mungkin akan datang, anda ingin mencuba, jadi bolehlah mencuba..selesa pun YA...tren lagi laju, amat berbeza nak dibandingkan dengan keretapi biasa, aku pernah naik juga..JB ke Kajang...6 jam, tapi tak penat sangat sebab boleh berjalan-jalan sana sini..hehehe..

apa pun, doakan PERJALANAN saya selamat ya..bagi yang nak mencuba, SELAMAT MENCUBA...

SOKONGLAH KAMI....

Preview: Merlin Season 4 Episode 6



Spoiler:
Kesatria Arthur kuda, menunggang mereka pergi. Mereka Lembah indah yang berbunyi Raja-raja yang jatuh di mana, saat-saat selepas amaran Merlin, mereka tiba-tiba diserang hendap dan, untuk pertama kalinya siri ini, kesatria masuk ke dalam memerangi pedang yang sepatutnya yang meninggalkan Merlin cedera.

Sebagai Arthur drags Merlin melalui hutan, dia menyimpan roh Merlin dengan memberitahu dia akan denda pada waktu pagi dan bersedia untuk menggilap perisai itu (tidak eufemisme.) Merlin, Rupa-rupanya, cedera parah dan Arthur merancang untuk menyelamatkan dia, akhirnya mengakui bahawa Merlin tidak penakut dan seorang hamba yang besar, cukup berani dan semua barangan lain yang kami telah dikenali di sepanjang. Bersama-sama, mereka akan berperang sepanjang malam di dalam hutan, mengelakkan tentera upahan.

Berjalan ke dalam tentera upahan lagi, Merlin sedar bahawa Arthur ialah kira-kira akan terharu dan menggunakan terakhir tenaga untuk melindungi Raja, menyebabkan kejatuhan batu yang memisahkan mereka dan meninggalkan wizard muda di tangan tentera upahan.

Ini, walau bagaimanapun, tidak tentera upahan biasa, mereka tentera upahan yang bekerja Agravaine dan Morgana. Agravaine berhenti dari melaksanakan wizard tidak sedarkan diri, Morgana melihat peluang sebelum dia dapat membalas dendam seorang lelaki yang meninggalkan kakaknya kematian yang pedih, digagalkan rancangan itu dan telah meninggalkan hidup dalam teratak. Dia akan melakukan perkara-perkara buruk kepada Merlin ... dan tidak perkara-perkara buruk dalam perkara-perkara yang 'baik' cara.

Dengan Arthur dan kesatria kembali kepada Camelot, beliau merancang untuk menghantar peronda untuk mencari orang suruhan Tidak dapat mengesan wizard, kesatria datang membuat kesimpulan hanya boleh dilakukan (dan soalan tiada siapa penggunaan sumber-sumber ini.); Bahawa terdapat satu pengkhianat di tengah-tengah mereka.

Sementara itu, dalam teratak Morgana, Merlin dan penyihir penangkapan pada masa lalu yang mereka yang dikongsi bersama. Morgana mahu tahu mengapa Merlin begitu setia, dan Merlin tidak mengenai topik yang akan datang. Dia tidak faham bagaimana orang boleh dekat ini kepada Raja, memandangkan kebencian kepadanya, dan senyap Merlin cukup untuk membuat sedikit dia marah. Dia ada perkara-perkara yang jahat untuk berbuat demikian, dan membuang sihir untuk mengeluarkan kecil ular naga seperti Fomorroh, makhluk yang digunakan untuk mengawal minda. Dia menggunakannya untuk mengalirkan Merlin hidup berkuat kuasa dan menggantikannya dengan pemikiran yang mudah - kematian Arthur Pendragon.

Malah menjadi Raja tidak cukup untuk menghentikan Arthur dari pergi untuk mencari Merlin. Dia unimpressed untuk membangunkan dan mencari seorang lelaki yang aneh berdiri atas beliau apabila ia benar-benar harus Merlin. Dia tidak memerlukan mana-mana pengkhidmat lama, bersemangat sebagai lelaki baru boleh: dia perlu Merlin. Jadi, dia menyatakan untuk mencari manservant setia dan mendapati beliau, yang diliputi di dalam lumpur. Bersama-sama, mereka akan bersatu semula dan semua orang senang.

Baru terpesona Merlin mengelak dan ingin tahu, sedikit menjijikkan dan terlalu bersemangat dalam rancangan untuk mengetuk kira Arthur. Gaius tidak kelihatan terlalu bimbang, walaupun Merlin berjalan dengan minuman yang boleh membawa maut. Sedikit dia tidak tahu bahawa Merlin akan hujan renyai-renyai itu di seluruh makanan Raja, menghina tukang masak dan seorang pahlawan, sebelum menyerahkannya kepada Raja. Sebagai Merlin berjalan melalui istana, tiada siapa yang seolah-olah sedar perangai dia berubah, walaupun dia bertukar menjadi Sebastian dari Little Britain kerana beliau melihat Gwen menghidangkan makanan untuk Raja.

Gwen, jelas terang penduduk di Camelot, mencurigakan tingkah laku dan Merlin penemuan dua babi yang mati membawa untuk Gaius. Bersama-sama mereka memburu Merlin dan menghalangnya daripada membunuh Raja. Benar-benar ada apa yang perlu dibimbangkan kerana ia ternyata bahawa pelan Merlin untuk membunuh Arthur akan serta tipu daya E. Coyote 's merancang untuk menghentikan Road Runner.

Sementara ini semua berlaku, Arthur menghadapi Agravaine atas kemelut upahan keseluruhan. Agravaine menguruskan untuk menolak mengenepikan syak wasangka Arthur bahawa dia boleh menjadi pengkhianat di tengah-tengah, lulus menyalahkan ke doktor kegemaran semua, Gaius. Anda hendak berfikir Morgana akan gembira bahawa tiada siapa yang mengesyaki Agravaine dan yang Gaius kini terbabit, tetapi dia tidak. Top yang off dengan penemuan Merlin, melalui tipu daya, bahawa Agravaine dan Morgana bersekongkol dan masa singkat untuk Tuhan diam-diam dan kejahatan.

Thwarting satu lagi rancangan Merlin untuk membunuh Raja, Gaius menguruskan untuk meneutralkan Fomorroh buat sementara waktu, membenarkan masa wizard untuk mengesan Morgana dan membunuh makhluk yang lain untuk selama-lamanya. Dia tidak akan melakukannya dalam bentuk biasa, takut Morgana akan mengiktiraf beliau, jadi kita akan mendapat pulangan Merlin berusia 80 tahun.

Morgana dan lama-Merlin, yang difikirkan akan Emrys, berhadapan antara satu sama lain, Morgana menunjukkan retak dalam tinjauan biasanya seperti baja apabila dia melihat seseorang yang dia berfikir khayalan. Dia sedar bahawa Emrys itu adalah benar dan mengetahui ancaman mesti dimusnahkan. Bersama-sama mereka terlibat dalam pertempuran sihir satu pendek (terutamanya membaling antara satu sama lain kira-kira), sebelum Merlin adalah mampu untuk melepaskan satu vorteks ajaib yang walaupun Morgana tidak boleh berhenti (sekali lagi, dia yang dilemparkan tentang sedikit) sebelum Merlin adalah akhirnya mampu untuk memecahkan musim sekali dan untuk semua.

Episod ini memberikan Colin Morgan pula halus seperti manik, raja-membunuh keterlaluan Merlin. Ia peranan komik yang melihat beliau di pantomim terbaik. Malaikat Coulby dan Richard Wilson menghabiskan kebanyakan episod menjejaki ke bawah dan thwarting skim semakin lebih pelik Merlin, dan mengeluarkan dengan alasan untuk kelakuannya, manakala Bradley James memainkan Raja sebagai bodoh itu, menghabiskan banyak episod sama ada up perisai atau semi-berpakaian dan terlalu buff untuk kesan komik.

Secara praktikalnya pertengahan musim, episod pertama yang telah benar-benar telah ini banyak cerita yang dimainkan untuk ketawa. Sudah pasti dengan lidah tegas dalam pipi, skrip Lucy Watkins 'mengambil premis yang menarik dan memberikan twist yang agak bodoh, dengan banyak persembahan komedi pusingan semua. Touchingly bertindak, tempat kejadian di mana Arthur mengaku bahawa Merlin tidak sia-sia dan dimainkan tanpa terlalu-sakarin dan ia baik untuk melihat Gaius semakin banyak yang perlu dilakukan. Selepas kegembiraan telah selesai, ada masa yang akan meninggalkan kami tertanya-tanya bagaimana Agravaine rapat ke Morgana sebagai dia membawa dia.

Yang dipenuhi dengan banyaknya daripada kebodohan, ia tidak mempunyai kesan lima episod sebelumnya, tetapi ia tidak membenarkan berehat di dalam kegelapan keseluruhan siri setakat ini. Sebagai sebuah cerita, ia tidak akan sila peminat yang ingin petang Sabtu awal mereka melihat sarat azab, tetapi ia tidak mengecewakan orang-orang yang mahu melihat sebuah program yang tidak takut untuk menjadi manakala sedikit bodoh masih memandu cerita ke hadapan.

Minggu depan, kami telah mendapat skrip oleh pencipta siri (baik, salah seorang daripada mereka), Julian Jones, jadi ia mungkin akan kembali kepada urusan seperti biasa di Camelot.

Merlin Season 4 Episode 6 : A Servant Of Two Masters Download Sini

Preview: Hawaii Five-O Season 2 Episode 8



Sinopsis: Five-O menyiasat nahas kapal terbang yang mencurigakan dan kematian ejen kastam yang berada di atas kapal. Mana-mana yang mengambil twist apabila siasatan menunjukkan mangsa telah mati sebelum pesawat itu mengambil penerbangan. Sementara itu, Danny menjadi penjaga bangga anjing yatim piatu.

Episod boleh diperolehi di sini: Episode 8 - Lapa'au

Dilema Menanti

sekali lagi setelah lama tak meng'update' blog aku ni, muncul kembali aku ke sini... ini disebabkan keadaan menyebabkan aku tak tahu nak buat apa walaupun mempunyai internet di depan mata... apa nak buat dengan internet ini... maka blog juga yang aku buka...

DILEMA MENANTI...

menyaksikan bulan ni, bulan penantian yang melepakkan.. kena tunggu tu, tunggu ni... dugaan boleh tahan juga.. lama tak dikenakan dugaan yang lebih menduga, inilah jadinya...

moral of the story, kenalah aku bersabar untuk sampai masanya... SABAR...

p/s: ntah apalah aku ngarutkan ni..aduihhh...

Perjalanan BP Kg. Raja, Tanah Rata, Cameron Highlands

Memasuki bulan ke-3 mengemudi kerjaya dalam bidang IT, bertambah satu lagi lokasi jauh yang aku pergi. Kali ini daerah Cameron Highlands. Lokasi sasaran adalah BP Kg. Raja. Sambil-sambil bertugas, parking tepi jalan untuk ambil gambar sendiri. (Tebiat ke ape budak ni amek gambar sorang2...). Tapi itulah yang aku buat...

Kekerapan meng'update' blog semakin kurang, dengan tugasan yang kian bercambah macam cendawan. Perancangan untuk masa depan juga berlangsung tidak boleh diabaikan. Bulan Ramadhan ini antara bulan paling sibuk dalam kehidupan aku. Inilah dia tanggungjawab. Insya-Allah, akan berjaya... (caiyok..caiyok..)

Nantikan update untuk masa akan datang. Dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Berpuasa & Berbuka Time Buka. Teruskan perjuangan...;)

Salam Ramadhan buat semua..~

assalamualaikum w.b.t. semua, setelah sekian lama tak menjenguk di sini..bersangkutan dengan kita memulakan Ramadhan ini..aku nak ucapkan Selamat Menjalani Ibadat Puasa, satu lagi rukun Islam...Insya-Allah kita diberikan keberkatan dalam bulan yang penuh barakah ini..

sehubungan itu, marilah kita mendengar bacaan Surah Al-Baqarah oleh Imam Sudais..

biasa dengar lagu je ye di utube, meh luangkan masa untuk mendengar bacaan ini..




sekian untuk hari ini...;)

Kempen #DemiRakyat

Anwar Ibrahim menerangkan isu-isu di sebalik kempen #DemiRakyat.

Bleach 324 Eng Sub

BLEACH EPISODE 324

Jom Tonton TV al-Hijrah SEKARANG

Satu usaha dakwah yang dilaksanakan melalui JAKIM, siaran al-Hijrah..Media yang berasaskan Islam...Insya-Allah diharapkan usaha seumpama ini mendapat tempat di hati setiap masyarakat...Drama juga ada yang menarik...

Mungkin ada yang terlepas info ni, mari tengok promo tentang siaran AL-HIJRAH..




Juga dalam baru beberapa hari ni, ada berita yang diumumkan TV AL HIJRAH boleh ditonton di ASTRO, siaran berapa? mari kita tengok video di bawah ni...




Kitab Cinta Promo - TV Al Hijrah (Astro 114)

Jadi rakan-rakan, jom kita menyokong usaha ini...Diharapkan siaran ini dapat ditonton secara langsung di internet...Sekadar berkongsi...

Modul untuk Kursus Dicipta Dahulu

Sebenarnya kurang idea nak apa hari ni...terjumpa lah gambar aktiviti time masa muda-mudi dulu..aktiviti ketika mengendalikan kursus induksi di suatu tempat untuk suatu persatuan kolej...dulu sekadar rakyat biasa yang menjalankan tanggungjawab untuk mencapai objektif yang ditetapkan...

Dalam penetapan modul kursus, idea datang untuk suatu aktiviti yang boleh tahan mencabar...jadi dinamakannya BURUNG MERAK..kenapa nama burung? sebab masa itu, semua aktiviti namanya dimulakan dengan BURUNG..


Idea asasnya adalah mengambil air dari lokasi A ke lokasi B dengan kaedah yang ditetapkan..Bahagian yang sukar adalah kaedah tersebut perlu dilakukan dengan setiap seorang memegang tali yang telah diikat di tangkai baldi & badan baldi..tali yang dipegang juga hendaklah kelihatan tegang..SUSAH???

objektif: KERJASAMA | KEPIMPINAN | TOLAK ANSUR | KREATIF

Tips paling utama untuk menyelesaikan aktiviti ini adalah LANTIK SEORANG UNTUK MENJADI PENGEMUDI..

Angan-angan menjadi Blogger of the Year

Tak terpikir pula nak submit blog ni untuk kategori Blogger of the Year, tapi tersubmit jugak lah..sekali mencari pengalaman..walaupun baru je dilahirkan blog ini tapi takpelah cuba sahaja..almaklum tak berapa nak ada idea sikit pagi-pagi ni...


Tadi bila buat submision blog aku jatuh di ranking ke-644, jauh betul nak nombor 1, lagi 643 blogger lain kena blog ni potong...nak potong2 pun perlukan sokongan dari pelawat blog macam korang...

Takpe, yang penting mesti teruskan objektif utama blog ni dari awal dilahirkan...hehehe...Rasa nak mencuba dapat anugerah, join la WWWOWAWARDS ni..;)

Kempen Follow "Blogger 4 Blogger"

Mulai 31 Mei 2011, aku nak anjurkan satu kempen: KEMPEN FOLLOW "BLOGGER 4 BLOGGER"...Kempen ni aku akan melawat seberapa banyak blog untuk aku follow kembali...Blog mana yang belum aku follow boleh tinggalkan link blog korang di sini...Kalau dah follow aku tapi aku belum follow korang, tinggalkan link korang kat sini...

Sebagai tanda sokongan cukuplah jika kiranya korang buat satu entri di blog masing-masing bertajuk FOLLOW "BLOGGER 4 BLOGGER",,,Link entri korang ke blog sini supaya orang tahu siapa yang akan follow diorang...Pastu jangan segan silu untuk tinggalkan link entri korang di sini...

Aku akan cuba follow seberapa banyak blog yang boleh...JOM SUPPORT KEMPEN ini...

Blog2 yang telah difollow setakat malam ini:

Deadliest Catch Season 7 Episode 7


Selamat Menonton...

Apa Kata Anda: Ku Berdoa Untuk Mereka

Pengisian baru ingin aku kongsi bersama-sama dengan rakan blogger lain..APA KATA ANDA...Terpikir2 apa yang hendak dipos hari ini...jadi idea tu datang, bukan sekadar nak promote blog aku ke apa, sekadar usaha untuk kita sama-sama beringat...Insya-Allah, kita harapkan keberkatan dariNya..

Minggu cuti sekolah, budak-budak tak sekolah lah kan, kita yang dah besar panjang ini, ada yang bekerja, budak U pula ada yang cuti 4 bulan...so sambil-sambil menulis blog tu, aku nak mengajak anda semua berdoa untuk kedua ibu bapa mereka..


Marilah kita semua warga blogger sama-sama membuat pos bersama-sama untuk hari ini...Insya-Allah...

1. Letakkan banner DOA UNTUK IBU BAPA di atas itu...

2. TAJUK ENTRI: Ku Berdoa Untuk Mereka (tinggalkan link di sini yaa....)

3. Ucapkan kata-kata terima kasih korang pada mereka, walaupun mungkin diorang tak baca, tapi luahkan agar perasaan sayang dalam diri korang makin kuat pada mereka. Insya-Allah...

Sebarkan pada semua, Insya-Allah...Terima kasih..

Cerita Hampir Penuh: Nur Kasih The Movie

Sebagaimana yang telah diberitahu dalam pos/entri terdahulu, aku telah singgah untuk menonton Nur Kasih The Movie...Tak perasan? Baca entri sebelum ini..Baiklah, sebelum aku menceritakan apa kisah dalam movie ini, tengok dulu trailer di bawah ya...


Ok sudah ditonton? bagus...

Ceritanya seperti berikut:

Babak awal dimulakan dengan kanak-kanak bermain bola di landasan kereta api (telah dipanggil oleh ibu mereka kerana ada kereta api nak lalu), kemudiannya sebuah kereta api melintasi padang pasir di Jordan..

Selang beberapa ketika, letupan berlaku pada kereta api tersebut...

6 BULAN SEBELUM..............

Babak Adam & Nur Amina di padang sawah....Masih ingat Nur???Ingat abang...

Kelihatan Aidil duduk di surau sedang membaca Surah Yasin tapi tersangkut-sangkut (KENAPA?)...Ini kerana isterinya telah meninggal dunia...Macam mana? tunggu aku cerita dulu...

Aidil memang amat kecewa dengan apa yang berlaku, beliau ditinggalkan bersama-sama 2 orang anak (LELAKI & PEREMPUAN)...Adam cuba memujuk, semua cuba memujuk, sedangkan anak-anaknya terasa akan kehilangan yang dialami...

Mari Sertai Blog Pilihan Malaysia

Baru sahaja pulang dari pelbagai lokasi hari ini, antaranya pergi jemputan kahwin rakan sejawatan dulu di Ampang..Tahniah diucapkan buat kedua-dua mempelai..Makanan pun sedap..

Selanjutnya, perjalanan diteruskan dengan menonton filem Nur Kasih di pawagam..Kena pula dengan char kueh tiow AIMAR di Shah Alam..Tapi apa yang nak dipos bukanlah pasal aktiviti hari ini, sebaliknya berkaitan satu blog berkaitan Mari Sertai Blog Pilihan Malaysia. Jadi tergerak  untuk menyokong usaha seumpama ini..Perempit mesti banyak membantu rakan-rakan lain...


Di blog ImranIrsyad ini, sudah pasti kategori yang dipilih adalah Blog Personal Lelaki Pilihan...


Adakalanya kita tidak tahu sejauh mana telah kita lakukan & hasilnya..Jadi blog ini cuba untuk mendapat tempat untuk pemilihan seumpama itu.


Blog yang dilahirkan 02 02 2011 ini telah menerima lawatan yang agak ramai, Alhamdulillah..Jika diizinkan Allah, insya-Allah pos atau entri baru cuba dimasukkan supaya sesama kita dapat berkongsi pengetahuan & informasi..Diakui masa kini makin ramai yang menjadi blogger, jadi baiklah kita satukan semua, sama-sama mendapat manfaat..Insya-Allah diharapkan PERSATUAN PEREMPIT BLOG yang diwujudkan mendapat tempat di hati blogger sekalian..


Akhir sekali, ImranIrsyad juga ingin menyokong blog Duniaku Abstrak supaya terus berusaha...


Sekian berita jam 11.48 malam...

Perlumbaan Bangunan Pencakar Langit

Untuk setakat ini, bangunan tertinggi di dunia adalah Burj Khalifah, UAE. Dulu merasalah kejap KLCC merupakan bangunan tertinggi di Asia sebelum dipintas oleh Taipei 101. Jadi berkaitan Burj Khalifah, ketinggiannya adalah 828 m (2,717 ft), dua kali ganda ketinggian KLCC. Pembinaan bangunan ini menelan belanja sebanyak $ 1.5 billion & mula dibuka pada 4 Januari 2010.


Ianya dibina dengan teknologi yang dibawa oleh Samsung Engineering & Construction, juga syarikat Korea yang membantu Malaysia membina menara berkembar serta Taipei 101. Bangunan ini mempunyai beberapa rekod yang dipegang olehnya, bukan sekadar bangunan tertinggi sahaja..

Tallest skyscraper to top of spire: 828 m (2,717 ft) (previously Taipei 101 – 509.2 m/1,671 ft)
Tallest structure ever built: 828 m (2,717 ft) (previously Warsaw radio mast – 646.38 m/2,121 ft)
Tallest extant structure: 828 m (2,717 ft) (previously KVLY-TV mast – 628.8 m/2,063 ft)
Tallest freestanding structure: 828 m (2,717 ft) (previously CN Tower – 553.3 m/1,815 ft)
Building with most floors: 160 (previously Willis Tower – 108)
Building with highest occupied floor in the world: 160th floor
World's highest elevator installation, situated inside a rod at the very top of the building
World's fastest elevators at speed of 64 km/h (40 mph) or 18 m/s (59 ft/s) (previously Taipei 101 – 16.83 m/s)
Highest vertical concrete pumping (for a building): 606 m (1,988 ft) (previously Taipei 101 – 449.2 m/1,474 ft)
The first world's tallest structure in history to include residential space
Highest outdoor observation deck in the world (124th floor) at 452 m (1,483 ft)
World's highest mosque (located on the 158th floor)
World's highest installation of an aluminium and glass facade, at a height of 512 m (1,680 ft)
World's highest swimming pool (76th floor)
World's highest nightclub (144th floor)
World's highest restaurant, At.mosphere, located on 122nd floor at the height of 442 m (1,450 ft). (Previously the world’s highest restaurant was 360, at a height of 350 m (1,148 ft) in CN Tower).
World's highest New Year fireworks display

Daripada rekod yang dinyatakan bangunan ini mempunyai masjid di tingkat 158, tetapi yang kurang sedap diketahui adanya kelab malam di tingkat 144. Amat menduka citakan bagi sebuah negara Arab. Jarak sesaran dari MasjidilHaram hanya 1631.53km. Dilaporkan pada 10 May 2011, seorang lelaki Asia lingkungan 30-an telah membunuh diri dengan terjun dari tingkat 147 (510 meter) jatuh 39 tingkat di bawah.

Dikhabarkan kerajaan di sana akan membina satu lagi bangunan yang 2 kali ganda ketinggian Burj Khaifah iaitu dalam 1.6 kilometer (Kingdom Tower/The Mile High Tower). Ia bakal mengambil masa 14 minit untuk lif sampai ke tingkat paling atas bangunan tersebut. Bakal menelan belanja US$28.5 billion & akan dibina di Jeddah, Saudi Arabia.


Petikan dari Hadith Jibril yang cukup panjang, percakapan antara Nabi Muhammad Salallahu ‘alaihi wassalam dengan Malaikat Jibril tentang Islam, Iman, Ihsan, dan tanda-tanda Hari Kiamat:
Ia (Malaikat Jibril) berkata lagi, “Beritahulah aku tentang hari Kiamat.”

Baginda (Nabi Muhammad Salallahu ‘alaihi wassalam) menjawab : “Orang yang ditanya tentang hal tersebut tidak lebih tahu dari pada orang yang bertanya.”

Akhirnya ia berkata, “Beritahulah aku sebahagian dari tanda-tanda Kiamat itu”.

Beliau menjawab, “iaitu : Apabila ada hamba sahaya wanita melahirkan tuannya dan apabila kamu melihat orang-orang tak beralas kaki, tak berpakaian sempurna melarat lagi, pengembala domba saling membangga-banggakan diri dalam membangun bangunan yang tinggi‘.

[Hadith Riwayat Muslim dalam Sahihnya, kitab Al-Iman, bab 1, hadits ke 1. Dan diriwayatkan juga hadith dengan lafaz seperti ini dari Abu Hurairah oleh Al-Bukhari dalam Shahih-nya, kitab Al-Iman, bab 37, hadits ke 1.]

2 Masjid Tumpuan Umat Islam Seluruh Dunia

Sebagai seorang insan sudah pasti kita amat ingin pergi menunaikan ibadat ke hadrat Allah s.w.t di dua masjid utama ini iaitu MasjidilHaram & Masjid Nabawi..Ada yang pergi umrah & paling besar ganjarannya adalah dapat menunaikan rukun Islam yang ke-5 iaitu Menunaikan Ibadat Haji bagi yang berkemampuan..


Jarak sesaran antara MasjidilHaram & Masjid Nabawi adalah dalam 337 kilometer..Apabila menunaikan Umrah atau Haji, rukun-rukun yang telah ditetapkan hendaklah dilengkapkan..

Jadi, mari kita lihat kebaikan-kebaikan & ganjaran yang tersedia..

Bleach 323 Eng Sub


http://www.mediafire.com/?orvc7k9hkv2b2z6

STREAM HERE

Pertama Kali Mencuba Golf

Seharian berjalan tanpa arah tujuan, bermula dengan berpusing dari satu bank ke satu bank untuk menyelesaikan utiliti persendirian..Kebiasaannya berhenti berminum/makan atau ke tempat kerja tapi hari ini agak berbeza..Ini kerana lokasi yang dituju adalah KRUKM, Driving Range UKM..Rakan aku dengan rutin dia, sekali disuruhnya aku mencuba..

Serius sebelum ini tak pernah dalam hidup menghayun kayu golf seperti hari ini..Kira hari ini dalam sejarah..

Aku rasa bermula dengan kayu PITCH, tak berapa pasti nama batang golf itu, tapi jenamanya macam Callaway, rasanya..

Pada awal diajarnya cara memegang, itu dia, pegang kayu golf pun tak aku tahu..Sekarang baru tahu macam mana nak dipegang..Selepas itu, disuruh untuk cuba menghayun, hayun tanpa bola lah apa lagi..

HAYUN..HAYUN...Jangan tengok bola pergi mana..Tangan kanan tolak..Bawah sikit..Setting dulu...Kau tengok bola tu...Ini antara nasihat yang diikuti..Bukan senang nak main golf..

Ini kira power lah:


Hah, itu dia..tapi itu guna DRIVER..aku PITCH pun tak betul..Kalau ada rakan-rakan yang belum mencuba..Cubalah..Tapi jaga-jaga, gian nak lagi akan datang...hehehe...

Bersukan Untuk Kesihatan, Sihat Untuk Beribadat, Beribadat kerana Allah..Insya-Allah

MALAYSIA: 5 Masjid Hampir Dengan Kaabah


Sedikit kajian ringkas dibuat untuk mengenalpasti masjid yang hampir jaraknya dengan Kaabah..Apabila melihat pada peta Malaysia, rasanya Pulau Langkawi adalah jarak paling hujung yang hampir dengan Kaabah.. Jadi aku telahh mencari 5 masjid yang ada di sekitar Langkawi untuk melihat perbezaan jarak.. Masjid yang terlibat adalah MASJID KUALA TERIANG, MASJID KG. SG. KEDAH, MASJID AL-FALAH, MASJID AL-KURIL dan MASJID DARUL SALAM.

HASILNYA:

1. Masjid Kuala Teriang = 6,636.33 km

2. Masjid Kampung Sungai Kedah = 6,637.39 km

3. Masjid Al-Falah, Padang Matsirat = 6,637.42 km

4. Masjid Al-Khuril, Padang Matsirat = 6,638.49 km

5. Masjid Darul Salam, Kampung Nyior Chaban = 6,639.94 km

Hasil daripada kajian ini mendapati Masjid Kuala Teriang, Padang Matsirat adalah masjid di Malaysia yang jaraknya hampir dengan Kaabah..Berbanding dengan Masjid Negara, Kuala Lumpur dengan jarak 6,971.90 kilometer, perbezaan sebanyak 335.57 km...

Sekian...Marilah kita menanam azam untuk ke Kaabah sama ada untuk Haji/Umrah...

Ferrari FF, Berangan Lebih


Memperkenalkan Ferrari FF, yang dikatakan boleh memuatkan 4 orang penumpang termasuk pemandu..Kalau di Malaysia, harga memanglah menjejak juta..Di Eropah, harga dalam $300,000..Kedudukan enjin di hadapan...

Enjin yang digunakan DOHC 48-valve V-12, aluminium block and heads, direct fuel injection..Mempunyai kuasa kuda sebanyak 651 atau 8000rpm..Terdapat 2 jenis transmisi, 2 gear automatik atau 7 gear dual-clutch automatik..TOP SPEED = 334 km/j...

Kereta seumpama ini boleh mencapai kelajuan 100km/j dalam tempoh 3.5 saat sahaja...Bayangkanlah...

Setakat ini belum pernah terserempak lagi model ini di jalan raya Malaysia, mungkin tak sampai lagi...kalau ada kawan-kawn anda ada kereta ini bolehlah tumpang ramai sikit...dulu 2 seat je, sekarang dah 4...

CUBALAH....


Senarai Perempit Blog

1. ......................
2. http://www.dunia-ku.com/
3. http://www.jdmstuff.blogspot.com
4. http://www.akudanblog.com/
5. http://www.bubblelebam.blogspot.com/
6. http://duniainlife.blogspot.com/
7. http://www.gemilangtours.blogspot.com/
8. http://master-killar.blogspot.com/
9. http://amazinggold.blogspot.com/
10. http://www.teropongartis.com/
11. http://nizarsshoppe.blogspot.com/
12. http://www.ceritasipadlie.com/
13. http://diariusahawan2u.blogspot.com/
14. http://fromsideriz.blogspot.com/
15. http://www.top5anything.blogspot.com/
16. http://rehancloset.blogspot.com/
17. http://www.protonedar2u.blogspot.com/
18. http://dezamancottage.blogspot.com/

Untuk menyertai, boleh poskan komen di sini, setelah diupdate link anda ke dalam senarai ini. Tugasan anda adalah merajinkan diri melawat perempit yang ada, FOLLOW & bantu menekan IKLAN di blog mereka..Sertai sekarang.. Mencari lagi 982 PEREMPIT

101 Bisnes Boleh Dimulakan Di Rumah

1. Ad Network
2. Apartment Locator
3. Art Supply Store
4. Association Management
5. Auction Site
6. Auto Advice
7. Banner Ad Designer
8. Beauty Products
9. Blog Software/Blog Directory
10. Bookstore
11. Business Opportunity Center
12. Business Broker
13. Business Plan Writing Service
14. Cartoon/Joke Writer
15. Classified Ads
16. Collector Store—Rare Books and Records Finder
17. Commercial Cleaning
18. Community Events Web Site
19. Concierge Service
20. Cookbooks and Recipes
21. Copy Writing
22. Coupon Site
23. Craft Store
24. Custom-Made Calendars
25. Custom-Printed Products
26. Cybermall Owner/Operator
27. Desktop Imagery
28. Dining Guide
29. Direct Marketing/Direct Mail
30. Do-It-Yourself Site
31. E-Books
32. Educational Products
33. Electronics Store
34. E-Mail Reminder Service
35. Employment Agency
36. Event and Meeting Planning
37. E-Zines (Online Magazines)
38. Fund Raiser
39. Genealogy Research
40. Gift Baskets
41. Gift Registry (Online Wish List)
42. Graphic Designer
43. Health Guide
44. Hobby Store
45. Hotel Guide
46. Hunting and Fishing Supplies
47. Image Consultant
48. Information Broker
49. Interior Design
50. Mail List Service
51. Map and Tourist Information
52. Market Research
53. Monogramming
54. Movie Review Site
55. Music Center
56. Newsletter Developer
57. Online Coach
58. Online Flower Store
59. Online Modeling Agency
60. Online Promotion Company
61. Online Resort Directory
62. Party Planning and Supplies
63. Photo Display Site
64. Podcasts and Podcast Directory
65. Photography
66. Press Release Developer
67. Press Release Distribution Service
68. Printing Service
69. Private Investigator/People Finder
70. Professional Organizer
71. Public Relations Specialist
72. Real Estate Site
73. Resume Writing Service
74. Rubber Stamp Business
75. Search Engine Optimization Service
76. Search Engine Submission and Monitoring Service
77. Seminars Online
78. Senior Services
79. Sign-Making Service
80. Small Business Resource Center
81. Software Download Site
82. Sports Equipment, New and Used
83. Survey Service
84. Tourist Information Center
85. Trade Show Directory
86. Training/Speaking
87. Transcript Service
88. Translation Services
89. Travel Consultant
90. T-Shirt Design
91. Tutoring Services
92. Used Computer Sales
93. Virtual Assistant
94. Virtual Makeover
95. Web Design
96. Web Master
97. Web Radio
98. Web Site Review
99. Wedding Products
100. Weight Loss Service
101. Who’s Who Directory

Idea-idea ini disenaraikan di dalam buku 101 Internet Businesses You Can Start From Home yang ditulis oleh Susan Sweeney. Mungkin ada yang tak berapa ada idea nak tetapkan blog anda dengan isi apa, jadi senarai di atas mungkin boleh membantu sedikit. Selamat membaca & mencuba.

Lagu Zombie sejak 1994??


Kalau diingatkan semula, lagu ini start dimainkan pada 1994, dulu sekolah rendah lagi..sampai sekarang masih layan untuk didengari...dengan suasana perang di beberapa negara, lagu ni memang sesuai sangatlah tu...

meh kita tengok sikit lirik dia:

Another head hangs lowly,
Child is slowly taken
And the violence caused such silence,
Who are we mistaken?
But you see, it's not me, it's not my family

In your head, in your head they are fighting,
With their tanks and their bombs,
And their bombs and their guns
In your head, in your head, they are crying...

In your head, in your head,
Zombie, zombie, zombie,
Hey, hey, hey
What's in your head,
In your head,
Zombie, zombie, zombie?
Hey, hey, hey, hey, oh, dou, dou, dou, dou, dou...

Another mother's breakin',
Heart is taking over
When the vi'lence causes silence,
We must be mistaken

It's the same old theme since nineteen-sixteen
In your head, in your head
they're still fighting,
With their tanks and their bombs,
And their bombs and their guns
In your head, in your head, they are dying...

In your head, in your head,
Zombie, zombie, zombie,
Hey, hey, hey. What's in your head,
In your head,
Zombie, zombie, zombie?
Hey, hey, hey, hey, oh, oh, oh,
Oh, oh, oh, oh, hey, oh, ya, ya-a...

Jambatan Tanpa Sambungan?

Tatkala berjalan-jalan semalam di Putrajaya semalam bersama housemate, melihat lagi sekali jambatan yang tiada penyambung...kadang-kadang bila difikirkan semula, rasanya tiada satu projek pembinaan yang dilihat terbengkalai, tapi jambatan ini ibarat terbengkalai..

Apa maknanya membina jambatan seumpama itu? Duit siapakah yang digunakan untuk membina jambatan tersebut?

Semalam perjalanan dimulakan dari rumah menuju ke gerai tepi jalan bersebelahan Shell Sg. Ramal, merasa kueh tiow sup. Selanjutnya perjalanan tanpa tujuan ke Putrajaya...Aku driver, jadi main bawa je keretanya, first landing di Monumen Alaf Baru, bila sampai tu, terkejut juga tengok bila sudah ramai orang yang datang ke tapak tersebut...

Setelah ke situ kami ke lokasi yang lebih menenangkan, kebetulan dah nak masuk waktu Maghrib, jadi mesti boleh agak di mana..Semestinya masjid besi...

Selesai sahaja maghrib, perjalanan pulang ke rumah. Tiba pada 8.15 malam..

Apa anda rasa pasal jambatan itu?

Mungkinkah Harga Ayam = Harga Emas??

Tengah-tengah jaga PA System, dapat peluang untuk online seketika siaran langsung dari Kg. Penajis, Rembau, Negeri Sembilan..Bila dibuka Berita Harian, sekali tertengok harga ayam RM12.00...mahalnya, maka tergeraklah aku untuk mengepos...

Mungkinkah suatu hari nanti harga ayam macam harga emas???hehehe...Tanda tanya untuk tahun 3030 akan datang...

Lihat berita di bawah:
GEORGETOWN: Harga runcit ayam di beberapa pasar di negeri ini melambung ke paras tertinggi hingga mencecah RM12 sekilogram dan dijangka terus meningkat menjelang cuti sekolah, tidak lama lagi.

Kenaikan harga pada peringkat runcit yang dianggap tidak masuk akal, tidak dapat dielak berikutan peniaga memperoleh bekalan pada harga tinggi iaitu sekitar RM8 sekilogram.

Tinjauan di beberapa pasar awam di sekitar bandar ini mendapati kenaikan harga ayam bukan saja membebankan pengguna, malah menimbulkan masalah kepada peniaga ayam berikutan kurangnya permintaan.

Peniaga ayam di Pasar Awam Jalan Patani di sini, mendakwa mereka tidak mengetahui punca kenaikan mendadak harga ayam di pasaran, malah pembekal sudah tiga kali menaikkan harga, minggu ini.

Bermula dengan RM6.70 sekilogram, harga meningkat kepada RM6.90 dan melonjak RM8.

Yusof Jailani, 58, berkata harga ayam yang tidak stabil dan meningkat mendadak menyebabkan penjualan ayam merosot.

“Kebanyakan peniaga meramalkan harga ayam terus naik. Sekarang, ayam dijual pada harga RM12 sekilogram dan jika kenaikan harga ayam terus berlaku. Tidak mustahil, ia akan mencapai harga RM20,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Yusof yang sudah 30 tahun menjual ayam, juga kesal kerana peniaga sering dipersalahkan setiap kali kenaikan harga ayam.

“Jika pembekal meletakkan harga tinggi, kami tidak boleh berbuat apa-apa dan perlu menaikkan harga. Jika keadaan ini berlarutan, peniaga ayam terpaksa gulung tikar dan lebih baik kerajaan import ayam kerana lebih murah," katanya.

Seorang lagi peniaga ayam, Azizul Rahman, 34, berkata perniagaannya merosot sejak kebelakangan ini berikutan peningkatan harga ayam.

“Dulu saya jual 100 ekor ayam sehari dan kini hanya mampu jual 40 atau 50 ekor. Jika ada pelanggan meminta dikurangkan harga, saya terpaksa kurangkan sehingga RM10 sekilogram. Saya terpaksa jual, jika tidak mereka tidak mahu beli,” katanya.

Sementara itu, Ketua Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pulau Pinang, M Gunaselan, berkata kementerian hanya mengawal harga ayam apabila tiba musim perayaan.

“Harga ayam berubah ikut pasaran. Tetapi ketika ini, purata harga ayam di pasaran di negeri ini adalah antara RM8 hingga RM9 dan berbeza di setiap pasar,” katanya.

Berapa jauh kita dari Kaabah?

Di petang hari Jumaat ini, aku saja membuka Google Earth untuk mengukur jarak beberapa tempat dari Malaysia ke Kaabah..Mulanya tengok Miracle of Kaabah pasal golden ration 1.618 tu,,ada juga yang menyangkal kerana kiraan Math salah,,jadi tak apalah pasal tu...maka aku saja mengukur jarak kita ke Kaabah...dengan menggunakan Google Earth saja...nak ukur tanah tak daya tu,,kena seberang laut semua...
Ukuran yang aku buat ni bukan ikut jarak jalan ya,,,kalau ikut jarak jalan memang lagi jauh...

Jadi antara lokasi asal yang aku ukur adalah dari Masjid Negara, Masjid Putra & Masjid Sultan Mizan (Besi). Bila dilihat pada nombor, jauh juga...Hasil ukuran yang dilakukan:

Masjid Negara ke Kaabah = 6,971.90 kilometer

Masjid Putra, Putrajaya = 6,980.30 kilometer

Masjid Sultan Mizan (Besi), Putrajaya = 6,980.20 kilometer

Itulah dia jarak dari negara kita ni, tiap tahun jemaah haji dari Malaysia akan ke sana, sudah pasti ramai yang teringin sangat ke sana...Tak Haji, Umrah pun jadilah...Untuk ke sana PENGORBANAN amatlah penting...Menurut pengalaman rakan lain, pergi ke negara lain rasanya tidak serupa dengan kita pergi ke Kota Suci terutamanya mengadap Kaabah...

Lihatlah rakaman beliau ke sana:

Marilah kita menanam cita-cita untuk ke sana, insya-Allah, doa kita akan dimakbulkan...

Rasulullah s.a.w bersabda (yang bermaksud): "Sesiapa yang memasuki Kaabah lalu mengerjakan sembahyang di dalamnya, bererti dia masuk ke dalam kebaikan dan keluar dari segala keburukan dalam keadaan dia diberikan keampunan".

Ibnu Umar r.a telah berkata tentang memasuki Kaabah: "Masuk ke dalam kebaikan dan keluar dari segala keburukan". Ata' berkata: "Sesungguhnya aku lebih suka mengerjakan sembahyang di dalam Kaabah sebanyak dua rakaat dari mendirikan sembahyang empat rakaat di Masjidilharam".

Diriwayatkan daripada Yahya bin Ju'dah bin Hubairah tentang firman Allah:
Yang bermaksud: Sesiapa yang memasuki Kaabah akan mendapat keamanan. Katanya: "Keamanam dari api Neraka".

Al-Hafiz Abu Tahir As-Salafi Rahmatullah mendendangkan nasyid kepada dirinya sendiri ketika memasuki Kaabah:

Yang bermaksud:
Adakah selepas memasuki Kaabah Allah akan menjamin

Adakah akan tertinggal dosa-dosa dan kesalahan yang tersembunyi.

Maka maha sucilah setiap perkara tadi, bahkan akan dimaafi segala-galanya

dan akan kembali seseorang itu dalam keadaan beriman dan gembira.

Kelebihan Melihat Kaabah: Ibnu Abbas r.a berkata: "Memerhatikan Kaabah akan mengukuhkan iman". Hamad bin Abi Salamah Rahimahullah berkata: "Orang yang memerhatikan Kaabah adalah seperti orang yang bersungguh-sungguh dalam beribadat".

Mujahid berkata: "Memerhatikan Kaabah merupakan ibadat". Said bin Musayyab berkata: "Sesiapa yang memerhatikan Kaabah dengan penuh keimanan dan kepercayaan, akan gugurlah segala kesalahan dan dosanya sebagaimana ketika dia dilahirkan".

Perolehan dengan Nuffnang ke-4, Sokongan Bersama

Semalam telah keluar kiraan terkini perolehan dengan Nuffnang. Seperti biasa kiraan setiap klik dalam RM0.25 atau RM0.50...Angka tersebut mungkin kurang memberangsangkan kerana memakan masa yang lama...Terasa nak buat pakatan untuk Klik Nuffnang ni,, kalau boleh dapat kumpul 1000 orang, 1000 kali klik = 1000x0.25=RM250,..dalam seminggu atau dua minggu...

kalau dapat dikumpulkan 10,000 orang pula, maka boleh menjejak kutipan ribu...justeru itu, aku akan buat satu page di facebook ala-ala fan page...harap ada yang akan join untuk sokongan sesama blogger untuk dapatkan income yang banyak melalui blog mereka...

siapa nak join??

Cinta Siber RM380,000 Rugi

Tak lain tak bukan perbuatan sindiket siber yang menganiaya orang yang menggunakan facebook..Baca berita penuh:

Satu sindiket penipuan didalangi tiga individu termasuk pasangan suami isteri dikesan menggunakan laman sosial Facebook untuk memikat mangsa wanita dan menjanjikan hadiah sejumlah wang tunai sebelum memperdayakan mangsa.

Difahamkan, dua lelaki warga Nigeria berperanan mencari mangsa terutama warga asing melalui laman sosial berkenaan dan menjadikan mereka sebagai teman wanita.
Sebaik menjalinkan hubungan cinta, sindiket berkenaan mendakwa menghantar bungkusan mengandungi sejumlah wang melalui ejen syarikat penghantaran di Malaysia kepada mangsa sebagai hadiah cinta.

Bagaimanapun, tindakan licik sindiket berkenaan berjaya dilumpuhkan selepas tiga suspek iaitu dua lelaki Nigeria dan seorang wanita tempatan ditahan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman di dua lokasi berasingan di Cheras dan Seri Kembangan Isnin lalu.

Tangkapan jam 4.30 petang itu dilakukan hasil laporan polis yang dibuat seorang wanita yang juga ahli perniagaan dari Taiwan mendakwa kerugian RM380,000 selepas melakukan beberapa transaksi kepada sindiket berkenaan melalui Western Union.

Turut dirampas empat kenderaan, sejumlah barangan kemas bernilai RM100,000, pelbagai jenis peralatan komputer, kad ATM dan visa pelbagai bank, beberapa telefon bimbit pelbagai jenama, wang tunai RM14,000 dan wang tunai AS$15,000.

Timbalan Pengarah II, JSJK Bukit Aman, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusuf, berkata mangsa berusia 43 tahun mendakwa mengenali seorang suspek menggunakan nama ‘John Miller’ awal Februari lalu melalui Facebook dan menjalinkan hubungan cinta sebelum diperdaya.
“Mangsa dijanjikan bungkusan mengandungi wang tunai RM4.6 juta sebagai hadiah, tetapi diminta membuat transaksi RM380,000 berikutan bungkusan itu didakwa mengandungi masalah untuk dihantar.

“Mangsa yang sempat membuat tiga kali transaksi bagaimanapun sedar beliau ditipu apabila menyedari barang dijanjikan tidak sampai sebelum tampil membuat laporan di Kedutaan Taiwan di Malaysia akhir Februari lalu,” katanya.

Mohd Rodwan berkata, siasatan polis mendapati, suspek iaitu dua lelaki warga Nigeria berusia 30-an dan seorang wanita tempatan berusia 38 tahun turut melakukan perniagaan kereta sewa dipercayai hasil keuntungan penipuan.

“Siasatan terperinci sedang dilakukan termasuk menyiasat sama ada terdapat pembabitan individu lain. Bagaimanapun, polis tidak menolak kemungkinan ramai lagi menjadi mangsa sindiket itu,” katanya.

Suspek kini ditahan reman empat hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Mohd Rodwan berkata, sepanjang empat bulan pertama tahun ini, pihaknya menerima laporan 245 kes dan menangkap 48 individu berhubung penipuan menggunakan modus operandi sama membabitkan nilai kerugian RM9.4 juta.

Berbanding sepanjang tahun lalu, katanya, sebanyak 759 kes direkodkan dan 30 individu ditahan serta membabitkan jumlah kerugian RM20.5 juta.

Hati-hati buat rakan-rakan lain tidak kira yang menggunakan Facebook, Friendster, Twitter, Blog dan sebagainya.

Cerita Discovery Paling Diminati

Manusia macam aku ni minat sangat benda-benda yang lebih factual...Cerita yang aku layan juga agak heavy kandungannya...Kalau cerita CSI Miami & CSI New York memang episod penyiasatan yang paling diminati...Manakala HOUSE, episod perubatan yang paling dilayan...episod tersebut kalau di Astro ada di AXN, tapi untuk Discovery aku paling meminati Deadliest Catch..Sekarang masuk episod ke-6 musim ke-7...memang layan....

Mungkin ada yang tak pernah tengok, jom lihat youtube di bawah:





Selamat menonton..Kalau ada yang jatuh hati, tunggu episod akan datang.. Insya-Allah aku akan paparkan di blog ini..

METRAMAC Buat Pemandu Pening Kepala

18 Mei 2011. Kenderaan ke Petaling Jaya terperangkap dalam kesesakan selepas kerajaan mansuhkan kutipan tol di Lebuhraya Hubungan Timur-Barat (Metramac). - Bernama

Kebiasaannya kalau cerita jalan tol percuma atau tiada tol, mesti jalan jadi sesak sangat sebab mungkin ramai yang nak rasmikan...tapi kesudahannya semua tersangkut agak lama dalam kesesakan...

Berita baik selepas kerajaan memansuhkan kutipan untuk tol tersebut..diharapkan pemandu dapat memanfaatkan penggunaan jalan tersebut..kami memang tak berapa nak lalu sangat jalan tersebut...jelas pemandu kena buat rancangan perjalanan semula supaya kesesakan seumpama ini dapat dielakkan...

Adakalanya pemandu perlu mengetahui jalan alternatif untuk ke lokasi yang ingin dituju,, ada lokasi yang mempunyai cabang jalan yang banyak, ada juga yang terhad cabangnya..situasi ini banyak berlaku di jalan-jalan sekitar Selangor & Kuala Lumpur...

Sebagai contoh, jika anda dari ke Bangi hendak ke Shah Alam, anda boleh ikut jalan Puchong, tol RM 1.60 x 2 kali...keluar di Hicom...atau ingin melalui Kesas, tol Plus dari exit Bangi RM 2.70 + RM 2.20 (Kesas) keluar di Proton/Hicom...atau ikut L/Raya Persekutuan, RM2.70 + RM1.10...jika anda mahir dari jalan Bangi ke Shah Alam, anda boleh mengelakkan tol..jarak jalan tol & tanpa tol perbezaan 3-5km sahaja...

Rancanglah jadual pemanduan anda, kenalpasti laluan yang ingin diikuti dan pastikan keselamatan serta tidak menyusahkan pemandu yang lain...

Kahwin Nak Warna Apa? Tolong!!!


Bulan November sudah makin hampir tapi bab pemilihan tema untuk perkahwinan belum ditetapkan setetapnya. Bila tengok katalog warna kain yang ada, makin blur dibuatnya. Banyak sangat warna kat dalam dunia ini.

Pada asalnya memilih Peach tapi tiba-tiba ada yang sudah menirunya. Takut jika pilihan yang sama dianggap kami ingin melawan sebaliknya tidak. Jadi Peace & Pink akan dielakkan. Manakala warna Merah Hati, Gold, Lime Green telah juga digunakan.

Benda kecil sahaja tapi adakalanya sebab inginkan kepuasan hati kenalah berpikir-pikir panjang.

Rakan-rakan blogger mesti ada yang telah melangsungkan majlis masing-masing. Apa pendapat anda semua? Kalau ada yang sudi bolehlah komen-komen.

Sekarang pun masih mencari ilham untuk design kad jemputan, teringin sangat nak design sendiri, maklumlah pandai design serta buat printing..Jadi pilihan konsep masih di awangan...

Harap-harap dengan izin Allah dipermudah segala urusan. Amiin...

Bleach 322 English Baru Keluar

Ulasan Yang Menonton: Melayan episod baru Bleach 322 yang baru keluar hari ini. Sambungan pertempuran antara kapten-kapten dengan klon mereka. Pertempuran amatlah berat sebelah kerana yang klon lebih tinggi tahap kuasa mereka. Nampaknya Matsumoto sahaja yang berjaya mengalahkan klon tapi bukanlah kapten klon. (Klon) Reigai Rukia baru mengeluarkan dirinya, siapa yang akan menang?

Kapten Kyoraku dituduh pula bersubahat sementara Kapten Unohana dan Kapten Ukitake masih menyiasat siapa dalangnya kerana merekalah yang tertinggal di Soul Society. Kapten yang lain berada di Bumi.

Kon pula masih memujuk gadis misteri untuk kembali ke rumah.

Lagi sambungan sila tengok sendiri. Kapten yang lelaki menang tapi Kapten yang perempuan menang kecuali Rukia klon.

Ini link untuk anda menyedut: http://www.mediafire.com/?l7ptb04wzjadv6g

Di sini mediafire digunakan kerana lebih mudah, tiada perlu premium atau sebaliknya.

Sekadar berkongsi & memudahkan...;)

Kurang tidur cetus naik berat badan

Satu kajian di Eropah mendapati kekurangan tidur melambatkan metabolisme, lantas mengakibatkan badan menggunakan tenaga berkurangan.

Hasil kajian terbaru itu dilaporkan Jurnal Nutrisi Klinikal Amerika, menambah kepada bukti kekurangan tidur boleh menyebabkan pertambahan berat badan.

Kajian itu mencadangkan mendapatkan tidur mencukupi mungkin menghalang pertambahan kenaikan berat badan, kata Christian Benedict dari Universiti Uppsala di Sweden yang mengetuai kajian.

“Penemuan kami menunjukkan kekurangan tidur sehari secara teruk mengurangkan penggunaan tenaga di kalangan lelaki sihat berikutan tidur menyumbang kepada pengimbangan kitaran penggunaan tenaga harian,” tulisnya.

Kajian sebelumnya pernah mengaitkan kekurangan tidur dengan peningkatan berat badan dan turut menunjukkan bagaimana tidur terganggu turut mengganggu paras tekanan dan hormon berkaitan lapar ketika waktu berjaga.

Bagi mengenal pasti mekanisme sebenar yang mana kekurangan tidur mungkin mempunyai kesan sebegini, Benedict dan rakannya meletakkan 14 pelajar lelaki universiti melalui beberapa siri ‘keadaan’ tidur. – Reuters
~

Pastinya ramai di antara anda yang tak cukup tidur,,,mungkin disebabkan terlalu banyak bebanan kerja atau mungkin kerana terlalu khusyuk ngadap blog anda...macam-macam punca...

bagaimana pula yang terlebih tidur??? ada rasanya??

Kita Berdoa Tapi Tak Sedar? Bacalah & Hayati

Tergerak hati untuk berkongsi dengan rakan-rakan serta pengunjung blog ini,,,tadi sewaktu selesai Solat Maghrib, terbaca satu kertas bercetak dengan risalah berkaitan doa yang kita tidak sedar...

Masa bila yang kita tidak sedar???

Rakan-rakan,,,sewaktu kita menunaikan solat,,semasa duduk antara 2 sujud itulah kita telah berdoa...

Bacaan ketika kita duduk itu, biarpun ada rimanya, sebenarnya doa yang cukup sempurna...

Rabbighfirli (Tuhanku, Ampuni Aku)

Warhamni (Sayangi Aku)

Wajburnii (Tutuplah Aib-aibku)

Warfa'nii (Angkatlah Darjatku)

Warzuqnii (Berilah Aku Rezeki)

Wahdinii (Berilah Aku Petunjuk)

Wa'aafinii (Sihatkan Aku)

Wa'fuannii (Maafkan Aku)

Mungkin ada di antara kita yang tidak sedar, insya-Allah bila kita mengetahui kita akan lebih yakin & khusyuk serta mentaati Allah s.w.t.

Bayangkan kita bersolat 5 waktu sehari semalam, 17 kali kita membaca doa tersebut..kalau 1 tahun membawa jumlah 6205 kali...Rugi jika kita tidak melaksanakan dengan bersungguh-sungguh..

Insya-Allah, sebarkanlah perkara baik kepada rakan-rakan anda, Allah Maha Pemurah...

24 jam selepas Man.United merangkul gelaran ke-19

(Gambar Hiasan)

Satu dunia telah diberitakan dengan kemenangan Man.United dalam persaingan Barclays Premier League (EPL)...kalau dilihat, pelbagai komen telah dipos,,telah dikomen semula dan sebagainya...

Dikesempatan ini, kita lihat beberapa komen yang telah dihantar oleh mereka kesan kepada kemenangan tersebut,,,

Ahmat Adiri Sabari:
hahahahahahaha MU tetap juara suda dan pecah rekod liga inggris 19 kali meninggalkan rekod liverpool yg 18 kali Gloryyyyyyyy MU.

bahar bin ali:
tahniah man. united dan 28/5 ni tewaskan pula barca tahniah

samahsyaabdul:
MU mmg selalu mencipta sejarah..wakil epl pertama juara champions league,juara kelab dunia,pemain terbaik dunia pertama dari epl(ronaldo)bermain dengan MUFC

bahari jalil:
Congrats to MU. Finally you're a champion...makan hati la engkau Chelsea!!!

umanghye:
Hahha!!!.."Breaking the record of league title wins is a big day in the club's illustrious history!!..glory!!..glory!!..Manchester United!

Idin:
selepas 21 tahun Dalglish meninggalkan Liverpool, barulah Ferguson berjaya...
beware! King Kenny is back

Itulah antara komen yang sempat diculik,,jadi apa pula komen anda??

Gugup Masa Akad Nikah: Pengantin Lelaki?Wali Perempuan?

Semalam telah bertugas di satu majlis akad nikah yang berlangsung di Shah Alam. Majlis berlangsung dengan lancar dan tiada keganasan berlaku...Belah lelaki telah tiba sejurus selesainya solat isyak, bersama-sama juga ketibaan Penolong Pendaftar Nikah dari JAIS...

Pada permulaannya, kedua-dua belah pihak bertukar-tukar pemberian. Wakil kepada kedua-dua pihak juga memberikan ucapan masing-masing..Selesai bab-bab adat, jurunikah meneruskan majlis.

Dimulakan dengan bacaan al-Fatihah, jurunikah memberikan ucapan pembukaan berkaitan tujuan nikah & sebagainya..Pada masa yang sama pengesahan siapa pasangan serta saksi ditetapkan..Kemudiannya disampaikan khutbah nikah...

Selesai khutbah, jurunikah memberikan taklimat berkaitan akad nikah yang akan dijalankan...Menurut katanya, beliau biasa meminta bapa kepada pengantin perempuan yang melafazkan akad itu sendiri kepada pengantin lelaki...

Jadi jurunikah mengajarlah lafaz yang perlu disebut,,,maka bapa pengantin perempuan TESTING-TESTING-TESTING...selepas itu, testing untuk pengantin lelaki pula...SETEL.."takut pengantin khayal"-gelak tetamu yang hadir...

Berkaitan MAS KAHWIN (mahar),,,pada mulanya RM300..tapi jurunikah telah maklumkan bahawa adat hantaran itu telah dimansuhkan,,maka wang hantaran tersebut dijadikan juga mas kahwin...dalam majlis tersebut,,difahamkan wang hantaran RM 10,000 maka jumlah mas kahwin adalah RM10,300... Di Selangor, minima mas kahwin adalah RM300 manakala maksima tidak had selagi mampu...
(Gambar Ilustrasi Sewaktu Berakad Nikah)

Jadi semua telah jelas, maka bermulalah,,,tidaklah ingat apa yang silap diucapkan oleh bapa pengantin,,tapi jurunikah minta LAGI SEKALI sampai 3 kali,,,nasihat jurunikah, "bertenang, jangan laju-laju, selawat banyak-banyak..." kepada bapa pengantin...

Kali ke-3,,bapa pengantin berjaya lafazkan,,,disambut pula oleh pengantin dengan 1 kali lafaz sahaja,,,"SAYA TERIMA NIKAHNYA ...... DGN MAS KAHWINNYA RM10,300 TUNAI"...

Jurunikah,"SAH SAKSI?" BOLEHLAH TU KAN....maka sahlah akad nikah tersebut...

Kesimpulannya, bila diamati semula, pengantin memang TIPTOP sekali lafaz sahaja,,,tapi BAPA PENGANTIN yang mengulang,,,mungkin sebab terkejut,,,so bagi perempuan yang akan berkahwin nanti, pesan awal-awal pada bapa/ayah anda supaya PRACTICE juga,,,

Sekadar Berkongsi Pengalaman Semalam.....

Linkin Park: Iridescent akan Diselitkan dalam Transformers 3

Selepas menunggu Blogger menyelesaikan masalahnya, terasa ingin membuat artikel berkaitan lagu baru Linkin Park, Iridescent yang juga akan dimuatkan dalam cerita transformers 3. Lihat pembikinan lagu tersebut:



Dalam Transformers terdahulu, kita diperdengar dengan lagu What Have I Done & New Devide..kali ini Linkin Park lagi sekali menyertai filem antarabangsa ini...



Iridescent adalah lagu kegemaran peminat dalam konsert TOUR yang dilangsungkan oleh LinkinPark...

Mungkin ada yang baru terdengar nama Linkin Park, cubalah dengarkan. Lagu dicipta & digubal sendiri oleh mereka.

Selamat melayan....

Daily Life of NinjaHinja



SINOPSIS
Kisah kehidupan harian ninja masa kini. Adakala hidup ninja mengundang tekanan pada mereka dan menyebabkan mereka melakukan pelbagai perkara yang tidak disedari.

Selamat Menonton

Stress? Perlu Stress? Terasa Stress

Apabila kita melakukan tugas yang diamanahkan kita mula merasa stress. Bila kita diberikan tanggungjawab tekanan stress tu mula wujud. Bila kita tak jumpa apa yang dicari kita juga merasakan stress...

Ada juga jenis manusia sukakan tekanan seumpama ni,,,ada ke??

Pernah rasa stress tak melakukan apa-apa? atau tak tau nak lakukan apa selain menaip di blog?

Stress dengan situasi keluarga? tempat kerja? jalan sesak? kereta rosak? duit habis?

Kalau diamati stress boleh wujud dari pelbagai sudut. Jadi macam mana kita nak mengatasinya??

Ada cara?? Boleh ke berhentikan otak yang sedang berfikir tanpa menamatkan nyawa kita ni??

Bagaimana anda mengatasi stress??

Terjun jambatan? terjun bangunan? sekarang ramai guna istilah terjun ni,,,terjun tiruk..

Jangan gunakan terjun ni...



Pernahkah kita merasa stress bila melakukan ibadat seperti solat?? dari pengalaman, adakalanya amat menenangkan...Berdoa? Berpuasa? Bersedekah?

Amal baik membuatkan kita dapat mengurangkan stress, pada masa yang sama keberkatan kita perolehi insya-Allah.

Bleach 316 - 320 English Subbed

TV Liverpool = History Channel

Teringat pasal PM kata Liverpool tak ada TV,, dengar statement seperti buat tercabar juga..mungkin ada yang tertanya-tanya bila pula PM masuk radio. Meh tengok sedutannya:



"Joke ni agak berat, kita tahu kan ManU ada chanel sendirikan? Chelsea ada kan? Tapi Liverpool, History Channel..."

Mujurlah ManU menang lawan dengan Chelsea, kalau tak mungkin tamparan hebat dengan komen2 berkaitan isu TV ni,,,


Tak da lah history sangat kalau tengok semula kedudukan terkini Liverpool dalam EPL,,selepas Tottenham seri dengan Blackpool...Liverpool berada di kedudukan ke-6 semua...maka perlu menang malam ni dengan Fulham untuk memintas dengan kelebihan 2 mata...

Liverpool akan kembali ke Champion League,,,,YNWA...

Drive Angry (2011)


http://www.imdb.com/title/tt1502404/

Complete Name……………: Drive Angry
Format………………….: Matroska
File size……………….: 347 MiB
Duration………………..: 1h 43mn
Overall bit rate…………: 469 Kbps
Resolution………………: 720 x 400 pixels
Frame rate………………: 29.970 fps
Audio…………………..: AAC 48000KHz
Audio Language…………..: English
IMDB……………………: Drive Angry (2011)
Source………………….: Drive Angry 2011 PPVRIP-IFLIX
Encoder…………………: ARNT
[iMDB RATING]:…………..: 6.1/10

DOWNLOAD LINKS:
http://www.mediafire.com/?rmhmwszw3vsh2ga
http://www.mediafire.com/?r863u866z85942d
http://www.mediafire.com/?z55v8m1bu3krz2x

TRAILER:

The Clinic (2010)

http://www.imdb.com/title/tt1345772/

[FORMAT]:…………………..[ Matroska
[AWARDS]:…………………..[ none
[GENRE]:……………………[ Horror | Thriller
[FILE SIZE]:………………..[ 551MB
[RESOLUTION]:……………….[ 1280x544
[ASPECT RATIO]:……………..[ 2:35:1
[FRAME RATE]:……………….[ 23.976 fps
[LANGUAGE ]:………………..[ English
[SUBTITLES]:………………..[ none
[ORIGINAL RUNTIME]:………….[ 01:33:00
[RELEASE RUNTIME]:…………..[ 01:33:00
[SOURCE]:…………………..[ 720p.DNL
[ENCODER]:………………….[ scOrp
[iMDB RATING]:………………[ 5.4/10

DOWNLOAD LINKS:
http://www.mediafire.com/?00mim05iou23ym4
http://www.mediafire.com/?xk6448c1c3hep3k
http://www.mediafire.com/?3ytrwkk6tz7onk2

TRAILER:

Naruto Shippuden 210 English Subbed



Selamat Menonton

Rio (2011)


http://www.imdb.com/title/tt1436562/
[FORMAT]:…………………..[ Matroska
[MOVIE NAME]:……………….[ Rio (2011)
[GENRE]:……………………[ Animation, Adventure, Comedy, Family, Musical
[RELEASE DATE]:……………..[ 15 April 2011(USA)
[DIRECTOR]:…………………[ Carlos Saldanha
[FILE SIZE]:………………..[ 347.74 MiB
[NO OF CDs]:………………..[ 1
[LANGUAGE ]:………………..[ English
[SUBTITLES]:………………..[ None
[RELEASE RUNTIME]:…………..[ 01:34:37
[ENCODER]:………………….[ ARNT
[iMDB RATING]:………………[ 7.4/10

When Blu, a domesticated macaw from small-town Minnesota, meets the fiercely independent Jewel, he takes off on an adventure to Rio de Janeiro with this bird of his dreams.

DOWNLOAD LINKS


Despicable Me


Story:
When a criminal mastermind uses a trio of orphan girls as pawns for a grand scheme, he finds their love is profoundly changing him for the better.

Legend of the Guardians (2010) BRRip 525Mb

[FORMAT]:…………………..[ Matroska
[MOVIE NAME]:……………….[ Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (2010)
[GENRE]:……………………[ Animation, Adventure, Fantasy
[RELEASE DATE]:……………..[ 24 September 2010(USA)
[DIRECTOR]:…………………[ Zack Snyder
[FILE SIZE]:………………..[ 523.28 MiB
[NO OF CDs]:………………..[ 1
[LANGUAGE ]:………………..[ English
[SUBTITLES]:………………..[ muxed
[RELEASE RUNTIME]:…………..[ 01:36:47
[ENCODER]:………………….[ scOrp
[iMDB RATING]:………………[ 7.0/10

Quality:

DOWNLOAD LINKS


Detective Conan Episode 612 Eng Sub

Selamat Menonton

Adnan Sempit


Selamat Menonton

Bruno Mars - Marry You Lyrics Video HD


Selamat Mendengar & Menonton

I Am Number Four (2011) DVDRip 450Mb


[FORMAT]:…………………..Matroska
[MOVIE NAME]:……………….I Am Number Four (2011)
[GENRE]:……………………Action, Sci-Fi, Thriller
[RELEASE DATE]:……………..18 February 2011(USA)
[DIRECTOR]:…………………D.J. Caruso
[FILE SIZE]:………………..468.00 MiB
[NO OF CDs]:………………..1
[LANGUAGE ]:………………..English
[SUBTITLES]:………………..None
[RELEASE RUNTIME]:…………..01:49:36
[iMDB RATING]:………………6.3/10

DOWNLOAD LINKS
http://www.mediafire.com/?4cl5ehrkbr81oat
http://www.mediafire.com/?gvph462iem9sq9c
http://www.mediafire.com/?av37f5hmcrck38a

The Adjustment Bureau (2011)



[FORMAT]:…………………..Matroska
[AWARDS]:…………………..None
[GENRE]:……………………Romance | Sci-Fi | Thriller
[FILE SIZE]:………………..425 MiB
[NO OF CDs]:………………..1
[RESOLUTION]:……………….720x480
[ASPECT RATIO]:……………..3:2
[FRAME RATE]:……………….29.970 fps
[LANGUAGE ]:………………..English
[SUBTITLES]:………………..none
[ORIGINAL RUNTIME]:………….01:45:00
[RELEASE RUNTIME]:…………..01:45:00
[SOURCE]:…………………..iFLiX.PPV
[ENCODER]:………………….scOrp
[iMDB RATING]:………………7.1/10

DOWNLOAD LINKS:
http://www.mediafire.com/?n56mz9j42jd4553
http://www.mediafire.com/?t7vp56sp58b11gp
http://www.mediafire.com/?pccdred43b3d5cr