Kurang tidur cetus naik berat badan

Satu kajian di Eropah mendapati kekurangan tidur melambatkan metabolisme, lantas mengakibatkan badan menggunakan tenaga berkurangan.

Hasil kajian terbaru itu dilaporkan Jurnal Nutrisi Klinikal Amerika, menambah kepada bukti kekurangan tidur boleh menyebabkan pertambahan berat badan.

Kajian itu mencadangkan mendapatkan tidur mencukupi mungkin menghalang pertambahan kenaikan berat badan, kata Christian Benedict dari Universiti Uppsala di Sweden yang mengetuai kajian.

“Penemuan kami menunjukkan kekurangan tidur sehari secara teruk mengurangkan penggunaan tenaga di kalangan lelaki sihat berikutan tidur menyumbang kepada pengimbangan kitaran penggunaan tenaga harian,” tulisnya.

Kajian sebelumnya pernah mengaitkan kekurangan tidur dengan peningkatan berat badan dan turut menunjukkan bagaimana tidur terganggu turut mengganggu paras tekanan dan hormon berkaitan lapar ketika waktu berjaga.

Bagi mengenal pasti mekanisme sebenar yang mana kekurangan tidur mungkin mempunyai kesan sebegini, Benedict dan rakannya meletakkan 14 pelajar lelaki universiti melalui beberapa siri ‘keadaan’ tidur. – Reuters
~

Pastinya ramai di antara anda yang tak cukup tidur,,,mungkin disebabkan terlalu banyak bebanan kerja atau mungkin kerana terlalu khusyuk ngadap blog anda...macam-macam punca...

bagaimana pula yang terlebih tidur??? ada rasanya??

1 comment:

Terima kasih atas komen yang diberikan..:)